Coasta de Azur: povestea satului medieval Eze

Riviera franceză are comorile ei, iar satul medieval Eze, cocoțat pe o stâncă la 429 metri deasupra mării, este una din ele.

Eze, numit și „Cuibul vulturului”, se concentrează în jurul unei cetăți medievale din secolul al XII – lea, deși zidurile ce înconjurau cetatea, dar și castelul, au fost distruse în războiul succesiunii spaniole din 1706, de către Ludovic al XIV-lea.

Satul își datorează numele zeiței egiptene antice, Isis. Fenicienii au colonizat aceste meleaguri și au construit un templu în onoarea zeiței Isis. Isis este una dintre cele mai mari zeițe ale Antichității, un ideal egiptean de feminitate și maternitate, zeița magiei și a vieții, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale și fidelității femeii față de soț.

Zona din jurul lui Eze a fost populată pentru prima oară în jurul anului 2000 î.Hr.. A fost ocupată nu numai de romani, ci și de mauri, aproximativ 80 de ani, până când au fost alungați de William de Provence în 973.

A existat o perioadă de dispută între poporul italian prin Casa de Savoia, și francezi. Orașul a fost construit ca o fortăreață din cauza apropierii de Nisa, în perioada în care s-a aflat sub jurisdicția Casei de Savoia. O scurtă perioadă a fost și sub stăpânire turcească. În final, în 1860, Eze a fost desemnată ca parte a Franței, iar în prezent satul are aproximativ 3.000 de locuitori.

Datorită istoriei zbuciumate, Isis Moriendo Renascor este motto-ul satului, în traducere Renăscut din propria-i cenușă, iar emblema satului este o pasare Phoenix.

Străzi înguste, drumuri din piatră, clădiri antice și ziduri din cărămidă roșie sunt câteva din elementele ce te fac să simți ca și cum ai reveni în timp, trăind istoria dintr-o perspectivă modernă.

Să te pierzi pe străzile din Eze este perfect, în aer plutește o atmosferă romantică, iar la fiecare pas descoperi un colț desprins din povești, alături de galerii de artă și mici ateliere fermecătoare.

În același timp, din când în când, o să te mai lovești și de turiști, dar în octombrie nu este atât de aglomerat ca în vară.

Ce poți vizita după ce rătăcești pe străduțe:

  • Grădina Exotică Eze, motivul principal pentru care am vizitat localitatea, locul de unde ai cea mai frumoasă panoramă și unde o să descoperi o colecție superbă de plante mediteraneene. Urmează un articol dedicat grădinii.
  • biserica Notre Dame de l’Assomption, biserică ce datează din secolul al XIII – lea și se remarcă prin fațada sa neoclasică.
  • cele două parfumerii: Galimard și Fragonard.
  • Nietzsche Path, pentru pasionații de drumeții, un drum stâncos ce te duce din sat până la plajă.

Din Eze nu lipsesc locațiile de lux, Castel Eze un hotel de 5 stele, iar restaurantul său deține o stea Michelin și i se spune perla gastronomică a localității. Chevre d’or este un alt hotel de 5 stele, cu un restaurant ce deține două stele Michelin, ce atrage celebrități de talie mondială.

Cum ajungi în Eze?

Cu autobuzul din Nisa, poți alege autobuzele 82, 112 sau 116. Drumul durează 30 – 50 de minute, în funcție de trafic. Un bilet costa 1,5 Euro și îl poți lua de la șofer. Există și un tren, face 15 minute, dar te lasă lângă plajă, de acolo fie iei un autobuz, fie faci o plimbare de o oră până în sat.

XO | Meli Andreea

Comments

comments

One Reply to “Coasta de Azur: povestea satului medieval Eze”

  1. […] satul medieval Eze am vorbit aici și am promis că o să revin cu un articol despre grădina exotică, din vârful […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.