Raif Badawi – blogger-ul care a primit 10 ani de închisoare și 1000 de lovituri cu biciul

În timp ce noi suntem liberi să scriem ce vrem pe blog, fără să ajungem la închisoare, în alte părți ale lumii dreptul la exprimare este aspru pedepsit.

Raif Badawi este un blogger din Arabia Saudită care a înfruntat sistemul prin crearea unui site – Free Saudi Liberals – în care promovează dezbaterile libere sociale, culturale și religioase.

În 2012 Badawi a fost arestat pentru că a „insultat” valorile Islamice prin mediul online. Inițial a primit o pedeapsă de 7 ani închisoare și 600 de lovituri cu biciul, care în 2014 au devenit 10 ani de închisoare, plus 1000 de lovituri cu biciul în public plus o amendă foarte mare (1 million riyals). Primele 50 de lovituri cu biciul i-au fost date în ianuarie 2015, în fața moschei Jeddah, unde sute de „spectatori” au asistat. Restul loviturilor fiind amânate, probabil din cauza protestelor internaționale și din motive de sănătate.

Raif stătea în mijlocul mulțimii, încătușat și cu gleznele legate, cu fața descoperită. Un martor ne-a spus a durat doar cinci minute pentru a îl plesni cu biciul de 50 de ori; loviturile au fost constante și rapide. – scrie pe siteul său oficial.
Înainte de a fi arestat, în 2009 i s-a interzis să iasă din țară, iar contul său bancar a fost înghețat de către guvern.  Soția sa și cei 3 copii au obținut azil politic în Canada.
Anul acesta a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace, iar astăzi, 29 octombrie 2015, Parlamentul European i-a oferit Premiul Sakharov pentru Libertatea de Gândire.
Există multe campanii care cer eliberarea lui, iar în Uniunea Europeană, Parlamentul, în februarie 2015, a adoptat o rezoluție în care condamnă biciuirea și cer autorităților din Arabia Saudită „sa-l elibereze imediat și necondiționat, fiind considerat un prizonier al conștiinței, reținut și condamnat doar pentru că și-a exercitat dreptul său la libertatea de exprimare” (sursă declarație)
Există și o petiție pe care o puteți semna aici.
Puteți citi mai multe pe siteul său oficial sau aici.
Ps: Suntem în anul 2015, secolul 21 și undeva în lume poți fi biciuit în public, e barbar și ridică un semn de exclamare pentru omenire… și pentru religie, că de aici pornesc cele mai multe conflicte. Și tu ca om să te uiți cum un alt om este biciuit, ca la un spectacol … nu mai ești om, nici animal …

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.