Jurnal de stagiar la Bruxelles: 5. La cumpărături

1. Știți cărucioarele acelea de cumpărături, de obicei sunt în carouri, pe rotițe și îl trage după el câte un pensionar prin piețele din Craiova? 
Aici sunt la mare modă. Peste 70% din populație cară după ei un cărucior, de la femei la bărbați, la tineri sau vârstnici. În autobuz, pe străzi, în supermarket, sunt peste tot.
Îmi aduc aminte de bunica mea, cred că avea în jur de 85 de ani pe atunci, nu ieșea din casă fără ruj roșu și „puțină roșeață în obraji”. Când a primit un cărucior din acesta ne-a zis: „eu nu ies cu așa ceva la piața. Ce-am, doar nu am înnebunit!” :)) Cred că de atunci nu suport aceste cărucioare și mi se par îngrozitoare. 
2. În supermarket oamenii nu își pun produsele în coșuri de cumpărături, ci le înghesuie în geantă, rucsac, în pungi sau în cutiile de carton de la alte produse, după preferințe. Prima oară mă uitam ciudat la ei, nu înțelegeam de ce iei produsele de pe raft și le înghesui în geantă sau le pui într-o plasă oarecare, după am văzut că la casierie le scot și le plătesc și totul e ok. 
Dacă ai face asta la noi cred că ar fi foarte amuzant, sigur vei fi acuzat că furi. Aici e un lucru normal.
Au 3 lanțuri de supermarket: Lidl, Carrefour și Delhaize (adică Mega Image de la noi). La Lidl 90% din prețuri sunt la fel ca la noi, unele fructele și legume sunt mai scumpe. Carrefour are și el prețuri ok, la fel ca Delhaize.
3. Ador zona de shopping. E nebunie în weekend, nu reziști 30 de secunde cu ochii în telefon că cineva ar da peste tine.
După ora 15:00 e un contrast foarte ciudat, printre atâtea magazine, unele de lux, altele comune, vezi pe mijlocul străzii cum se adună indienii, care își întind marfa pe jos. Eșarfe, am văzut cel mai mult la indieni, și câteva litere de lemn pentru copii, super drăguțe.

Primark este magazinul cel mai plin de oameni. Nu ai loc să respiri și este un magazin gigant. Sunt zile în care lumea se calcă în picioare efectiv. Primark este un lanț de magazine – Regatul Unit, Spania, Irlanda, Germania, Olanda, Portugalia, Franța, Austria, Belgia, plus un magazin în Statele Unite, iar în 2016 va deschide un magazin și în Italia.
Pe eticheta hainelor găsim inscripția Atmosphere, iar pe unele produse Made in Romania.
Prețurile sunt super, mai ieftine decât tot ce găsim în mall-ul nostru din Craiova, iar calitatea este una bună. Eu sunt mulțumită de tot ce am cumpărat de acolo până acum. Primark urmărește trendurile, deci o să găsești haine la modă, plus o mulțime de alte obiecte/decorațiuni personalizate. Săptămâna trecută era plin de minioni. 

H&M are o grămadă de magazine în Bruxelles, etajate toate (2-3 etaje). Nu am niciodată răbdare să mă plimb prin tot magazinul. M-am bucurat să văd New Look, îi simțeam lipsa de când în Craiova l-au închis.

Prețurile la tot ce înseamna H&M, New Look, C&A, Stradivarius, Bershka, etc., din Bruxelles sau Luxemburg, sunt exact ca cele din România. Doar salariile și nivelul de trai diferă, nu e mare lucru…

Când vreau să mă uit la ceasurile de 70.000 de euro mă duc în Galeries Royales Saint-Hubert.

Nu am fost până acum, dar sper să ajung în săptămânile viitoare în piețele lor din weekend. Despre magazinele de ciocolată povestim în alt articol, acolo trebuie poze multe.

Ps: poza este din centru, zona unde zilnic este un târg handmade.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.