Vila Monastero – locul meu preferat din Varenna (Lacul Como, Italia)

Mai de mult v-am povestit despre 5 lucruri pe care trebuie să le faci în Varenna, un orășel la malul Lacului Como din Italia și atunci am promis că o să revin cu un articol despre Vila Monastero, locul meu preferat din localitate, datorită grădinii botanice.

Vila Monastero a fost inițial o mănăstire cisterciană dedicată Sfintei Fecioare, construită la sfârșitul secolului al XII-lea. La mijlocul secolului al XVI-lea, familia Mornico a cumpărat proprietatea, iar timp de peste trei secole a fost cunoscută sub numele de „Villa Leliana”. Vila a fost apoi vândută altor cumpărători fie italieni, fie străini până în 1939, când a fost donată și a devenit o proprietate publică și un muzeu. Muzeul nu l-am vizitat, dar din fotografii merită văzut.

Vila este înconjurată de o superbă grădină botanică, amenajată pe terase având numeroase specii botanice. În 2013, spre exemplu, au fost plantate peste o mie de specii noi. Palmierii sunt preferații mei, mai ales Palmierul de California. Zona este muntoasă și mi se pare fantastic să vezi munți, palmieri și apă în același cadru, este peisajul ideal pentru mine.

Climatul este blând, prin urmare cresc multe specii exotice: palmieri africani și americani (cum ziceam mai sus), agave, yucca, citrice și leandri, precum și plante rare, ca palmierul albastru mexican cu frunzele sala mari și argintii, pinul Montezuma.

Grădina cuprinde și o colecție impresionantă de citrice, dar și o zonă dedicată Wisteriei (glicinia), liana cu flori mov, tip ciochine, pe care sunt sigură că  o admirăm cu toții când o vedem „cățărată” pe un gard sau pe o casă.

Pe lângă minunatele plante ai ocazia să admiri și elemente de arhitectură, precum statui, mici temple, basoreliefuri sau fântâni.

Stilul arhitectural este unul eclectic, Nordic. Stilul eclectic este unul din stilurile arhitectonice folosite în secolul 19 și se caracterizează prin combinația de elemente din diverse stiluri istorice într-o singură lucrare, așa cum explică Wikipedia.

XO | Andreea Meli

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.