Dacă nu ai ajuns încă la Târgul de carte Gaudeamus, mai ai timp până pe 1 martie. Târgul este găzduit de Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, intrarea este liberă, iar programul este următorul: miercuri – sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00 și duminică, între orele 10.00 şi 15.00.
Eu am fost ieri, am petrecut 4 ore printre cărți, dar și alături de colegii și profesorii de la specializarea Jurnalism. Ei au organizat dezbaterea De ce mai eşti în România?, eveniment pentru care vreau să îi felicit. Mi-a plăcut și mi-aș fi dorit să organizăm ceva asemănător și cât am fost eu studentă.
Am făcut câteva fotografii, o parte din ele le găsiți aici.
Revenind la târgul de carte. Ador să cumpăr cărți, însă sunt o fană a literaturii contemporane străine, Paulo Coelho, Stephenie Meyer, Jonathan Tropper, Sarah Winman, Veronica Roth, Giuseppe Culicchia, etc..
Acasă, mama și bunica au adunat o colecție impresionantă de cărți, câteva sute. Majoritatea din ele le-au copertat. Au un aspect de epocă, copertă groasă maronie cu modele aurii și pagini puțin galbene. Am ales câteva cărți din biblioteca lor, cele polițiste. Probabil la un moment dat voi citi și clasicii.
La rândul meu vreau să am biblioteca mea, care începe să prindă contur. Pe lângă cărțile din copilărie am adunat câteva zeci de volume de literatură contemporană. Iar acum, după Târgul de Carte Gaudeamus, am mai adăugat două:
– Sus, in aer – Walter Kirn, ecranizat în 2009 de regizorul Jason Reitman și George Clooney în rol principal. Nu îmi aduc aminte filmul, deși cred că l-am văzut. Prin urmare o să citesc cartea, apoi o să mă uit la film.
O scurtă descriere a cărții, de pe coperta din spate:
Publicat chiar înainte de atentatele din 2001 de la New York, romanul lui Walter Kirn anticipează în mod șocant criza financiară și drama concedierilor masive. O carte vizionară despre „copiii corporatismului”, Sus, în aer este și o satiră mușcătoare la adresa capitalismului de plastic.
– Mărturisiri, Viața mea alături de Che – Aleida March, a doua soție a lui Che Guevara povestește viața ei alături de el.
Aleida March, a doua soție a revoluționarului prin excelență Ernesto „Che” Guevara, face o evocare plină de tandrețe a omului, soțului și a tatălui aflat în spatele mitului și icoanei în care s-a transformat fosta mână dreaptă a lui Fidel Castro în revoluția cubaneză și în răspândirea ideologiei marxiste: cum l-a cunoscut pe Che, cum s-a îndrăgostit de el, cum s-a căsătorit și cum au crescut împreună patru copii, iar apoi cum și-a asumat rolul de văduvă a revoluționarului-martir asasinat la 39 de ani de gherilele boliviene manevrate de CIA. Cartea abundă în anecdote despre viața autoarei alături de Che și de camarazii lor de revoluție – de pildă, căsătoria lor trebuia să fie una discretă, dar s-a transformat într-o petrecere de proporții după ce Raul Castro a aflat de ea; totuși, Fidel nu a luat parte, fiidcă nimeni nu s-a gândit să-l invite.
Pe lângă aceste cărți am mai cumpărat o carte pe post de mărțișor pentru mama și Nunțile Regale, un volum cu sfaturi practice și fotografii superbe de la nunțile regale.
Meli