Impresii din Londra

Timp de patru zile am alergat prin Londra, încercând să văd cât mai mult. Am mers pe malul Tamisei de la Big Ben până la Tower Bridge, pe un vânt infernal. Am avut soare când am vizitat Royal Botanic Gardens, Kew. Nu a plouat, ceea ce a fost grozav. Am vizitat 4 muzee geniale. Am ajuns în Soho, Covent Garden și Piccadilly Circus. La Buckingham Palace am nimerit nu numai schimbarea gărzii, ci și o defilare.  Mi-au plăcut și Trafalgar Square și multe alte locuri.
Finala Shining Star of Europe a avut loc la King’s College (câștigătorii se anunță vineri). M-am plimbat puțin și prin universitate. După finală ne-am dus să bem ceva. Am stat la terasă la 5 grade Celsius, un lucru normal pentru londonezi.
Londra este un oraș superb, scump pentru turiști și când zic asta îl compar cu Bruxelles, Budapesta, Genova și alte orașe în care am mai fost.
Este un oraș unde politețea domină. Auzi ”sorry” non-stop, atunci când cineva trece mai repede pe lângă tine sau îți taie calea. În metrou, dacă nu te descurci imediat un angajat o să te ajute. Uneori nici nu trebuie să te duci la el, pur și simplu te vede că ești puțin nedumerit și te întreabă dacă ai o problemă.
Tot în metrou, sau în oras, e imposibil să te pierzi. Sunt hărți peste tot.
Lumea îți zâmbește, pur și simplu. Dacă ridici capul și privirea ta se lovește de privirea altcuiva, o să ți se răspundă cu un zâmbet. Adorabil!
Cum sunt la noi câinii pe străzi, așa sunt la ei rațele, gâștele și veverițele prin parc. Tot prin parcuri o să vezi oameni alergând în pantaloni scurți și tricou, cât timp tu ești cu fular la gât și glugă pe cap, pentru că bate vântul și ți-e frig.
Nimeni nu se înghesuie, toată lumea respectă cozile, care sunt ordonate. Dacă la 11 fix trebuie să se deschidă porțile, la fix se deschid, fără  întârziere. La metrou toată lumea urcă scările pe dreapta.
Este un oraș civilizat, o civilizație care în România nu există. Însă dacă fiecare din noi am începe să punem în practică tot ce vedem în afară, cred că am progresa mult. Omul e de vină, niciodată locul, prin urmare ține de noi.

Nu găsesc nimic negativ la Londra, poate doar climatul. 

Este o aglomerație de culturi, de la englezi, la negri, la indieni și la români. Români mulți, și turiști și stabiliți acolo. Am auzit în fiecare zi cuvinte în limba română.
Prin centru, englezii sunt adorabili, în costume, cu sau fără pardesiu, ținută business. Prin muzee, grădini, parcuri, elevii, care sunt în excursie de studiu, sunt îmbrăcați cu veste fosforescente, la fel ca și profesorii. 
Ca și în alte tări, găsești artiști stradali, cântăreți, bikeri, oameni costumați, unii au costume reușite altele dau spre kitsch. O să dai și de români costumați în mimi, de exemplu, care o să te audă că vorbești limba română, și o să întindă mână la tine de parcă ești obligat să le dai ceva …
E umitor cum ”patinează” autobuzele etajate pe străzile înguste. Șoferii au nota zece din partea mea. Traficul este extraordinar de ordonat.
Sunt multe de spus despre Londra și o să mai deschid acest subiect, dar pe un blog specializat în turism. 
În concluzie, este un oraș care merită vizitat, diferit de restul orașelor europene.

Meli

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.