Fiecare copil în grădiniță

Acum câteva zile am primit invitața din partea Asociației OvidiuRo de a vizita una din grădinițele unde se desfășoară proiectul Fiecare Copil în Grădiniță. Cu mare plăcere am onorat invitația, astfel miercuri, 13 mai, ne-am îndreptat spre Amărăștii de Jos.

Când am ajuns, copilașii pictau de zor. M-a uimit că erau mult mai politicoși decât  copiii aflați astăzi în grădinițele private din Craiova. Ne-au salutat toți și, deși la început păreau intimidați de aparatul foto, după câteva minute am fost înconjurată de 10-15 copii care strigau în cor „Vreau și eu o poză, doamna”, iar atunci când le arătai poza veneau toți spre tine, mai să te doboare. Degeaba le spuneam că deja le-am făcut multe fotografii, că tot trebuia să le mai fac una. M-am întors acasă cu aproape 400 de fotografii. Următorul pas este ca fotografiile să ajungă la ei și pentru asta plănuiesc ceva 😀 Cred că aici am întâlnit cei mai lipicioși copii, pentru că la un moment dat nu se mai dezlipeau de tine.

Programul Fiecare Copil în Grădiniță este implementat de OvidiuRo. Programul stimulează părinții să-și aducă zilnic copiii la grădiniță oferindu-le tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună. Pentru a primi tichetele, copiii trebuie să nu aibă nicio absență nemotivată, iar părinții trebuie să participe la o activitate lunară în grădiniță și să ajute profesorul la grupă, de cinci ori pe an. 

Programul își propune să înlăture o parte din obstacolele economice care stau în calea prezenței celor mai săraci copii, sprijinind părinții dezavantajați să își aducă copiii la grădiniță, În plus, programul asigură rechizite, pentru ca toți copiii să aibă materialele necesare la grădiniță.
Anul acesta 418 copii ce provin din familii cu o situație financiară precară au fost susținuți să meargă zilnic la grădiniță începând din luna septembrie 2014, comparativ cu 157 de copii, în anul școlar 2013-2014.

Tendința de a face copii, a celor de etnie rromă, a fost una ridicată datorită alocației de 200 de lei pe care o primeau indiferent de statutul lor, însă, din câte am înțeles acum a început să scadă, majoritatea dintre ei constientizând responsabilitatea pe care ți-o asumi atunci când crești un copil.

Condițiile în care învață nu sunt cele mai grozave, însă învață cu drag. Părinții lor sunt implicați în activitățile grădiniței, ceea ce este grozav. Începând cu luna septembrie, peste 200 de părinți au participat la traininguri susținute de Asociația Learn&Vision, unde au primit informații despre cum să fie părinți mai buni pentru copiii lor. Mai mult decât atât, interacțiunea cu părinții și implicarea lor în program și în procesul educațional al copiilor lor sunt consolidate în cadrul proiectului prin Ziua Părinților (o participare pe lună) și Părinte de Serviciu (5 participări pe an școlar) – acțiuni la care părinții din program sunt obligați să participe pentru a primi tichetele sociale.

De la doamnele învățătoare am înțeles că primul an e cel mai greu, pentru că cei mici nu vorbesc română. Însă, deja în grupele mari se înțeleg foarte bine, copii nu le fac probleme. L-am cunoscut și pe domnul Costel, este mediator școlar și este cel care merge în comunitate și îi convinge pe părinți să își trimită copii la grădiniță. Leslie Hawke, co-fondatoarea Asociației OvidiuRo a fost și ea prezentă.

Fiecare Copil în Grădiniță, este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, se desfășoară pe perioada acestui an școlar și are o valoare totală a finanțării de 244.131 de Euro, din care 70.000 de Euro sunt alocați proiectului în județul Dolj, pentru cele 22 de grădinițe din comunele Calopăr, Valea Stanciului, Cetate, Maglavit, Podari și Amărăștii de Jos.

Pe termen lung, OvidiuRo își propune să transforme Fiecare Copil în Grădiniță în program național, finanțat din fonduri publice. Primul județ care a alocat fonduri pentru acoperirea tichetelor sociale este Clujul, la începutul anului 2014, prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Experiența a fost una frumoasă, am văzut copii extrem de zâmbitori și veseli, dornici să învețe indiferent de condițiile pe care le au. Copiii care se pot forma frumos, pot deveni tinerii de succes din generațiile viitoare dacă li se oferă mediul necesar. Și aici intervine problema, din păcate mediul necesar pentru o dezvoltare armonioasă nu prea există, puține sunt exemplele care susțin educația în mediile defavorizate din România. Însă Asociația OvidiuRo a făcut un pas important în acest sens.

Andreea Melinescu (Meli)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.