După aproape 3 săptămâni de la întoarcerea din Luxemburg, am reușit să fac un comunicat de presă despre ce s-a întâmplat în Luxemburg și, cel mai important lucru, urmează o ediție a proiectului în Craiova.
O să dau copy paste la comunicat 😀
Dar înainte de asta, o să adaug că va fi foarte greu să ne ridicăm la nivelul proiectului din Luxemburg, dar îmi plac provocările
Tema filmelor ce le vom realiza în Craiova este interculturalitatea, dialogul intercultural (intercultural dialogue) și înțelegerea interculturală (intercultural understanding).
Eu am început să fac deja câteva interviuri, în paralel discutăm și despre organizare, dar cu toții suntem ocupați și ne sincronizăm pe Skype mai greu.
Dacă vă place tema sau sunteți pasionați de film și vreți să fiți alături de noi, știți unde să mă contactați.
20 de tineri din Europa s-au reunit în Luxemburg pentru a dezbate „Viitorul Nostru Comun”. Următoarea oprire este în Craiova.
”Our Common Future” („Viitorul Nostru Comun”) este un proiect ce își propune încurajarea implicării în comunitate, prin 5 etape: dezbateri, grupuri online, călătorii, producție video și prezentare.
Proiectul ”Our Common Future” a fost fondat de Philippe Ternes. Alături de Philippe, organizatori sunt și Matthias Lindenthal (Animation Expert), Philippe Kaindl (Story Telling Expert), Kirsten McDowell (Organizational Expert) și Hanna Kaspar (Lider de proiect pentru ediția din Luxemburg). Proiectul este susținut de Youth in Action.
Timp de 4 zile, în Luxemburg, 20 de tineri din Europa (Italia, Germania, Luxemburg, România, Azerbaidjan, Belgia, Marea Britanie, etc.), s-au reunit pentru a dezbate și a produce filme, având ca tema implicarea în viața politică(political participation).
Dezbaterea a avut loc la Biroul Informațional al Parlamentului European – Maison de l’Europe și a fost una intensă. Ideea de a vota programul politic, fără a cunoște partidul politic sau politicianul a fost cea mai discutată. Un alt punct al dezbaterii a fost locul valoriilor societății în contextul politic.
După dezbare, s-au format 4 grupe, fiecare și-a ales o temă din aria de participare politică pentru a realiza un film și și-a stabilit scenariul. Una dintre echipe a realizat o animație. Restul echipelor, a doua zi, au mers în oraș pentru a realiza interviuri cu cetățenii și pentru a filma diverse cadre. A urmat etapa de montaj și sonorizare și apoi prezentarea scurt metrajelor.
Au avut loc și workshopuri de film, în ceea ce privește realizarea unei animații și un curs scurt despre tipurile de filme documentare.
„Our Common Future reunește tineri adulți din întreaga Europă, pentru a discuta probleme care afectează societatea noastră de astăzi. Credem că un viitor mai bun poate fi creat dând cetățenilor încrederea necesară pentru a lua măsuri, pentru a invoca o schimbare la nivel local și global. Discuții pe teme cum ar fi stereotipuri, participarea politică, toleranță și multe alte subiecte rup barierele care separă înțelegerea problemelor în funcție de cultura noastră și duc la discuții libere și sincere. Ideile preluate din aceste discuții se transformă în filme. Exprimându-ne prin film, folosim creativitatea pentru a evidenția în mod pașnic problemele societății și transmite mesaje sociale unui public numeros. ”Our Common Future” este legătura dintre creativitate, cetățeni și probleme globale. ”Our Common Future” oferă cetățenilor o voce. Astfel, ajutăm prin a alimenta generațiile viitoare să aibă înceredere, să fie lideri, în loc de adepți, și să realizeze că este nevoie doar de o voce, o idee, o persoană pentru a face diferența. Fiți încrezători, creativi, fiți vocea viitorului nostru comun.”, ne spune Philippe Ternes – Fondator ”Our Common Future”.
Aceasta a fost a doua ediție a proiectului ”Our Common Future” , prima fiind în Viena, în ianuarie 2015, ce a avut ca temă stereotipurile. Următoare ediție va avea loc în Craiova.
Primii pași în organizarea ediției din Craiova au început. În primă fază s-a stabilit tema, iar acum urmează să se stabilească perioada, în toamnă sau în primăvară.
Tema aleasă este din aria subiectelor ce au în centru toleranța. În Craiova, vom dezbate ce înseamnă interculturalitatea, dialogul intercultural (intercultural dialogue) și înțelegerea interculturală (intercultural understanding). Cum pot oamenii din culturi diferite să comunice, în scopul de a promova înțelegerea reciprocă, cum putem înțelege punctul de vedere al altor culturi, cum percep alte culturi lumea sau cum putem interpreta comportamentul sunt câteva din ideile ce urmează a fi dezbătute în Craiova și transformate în filme.
Lider proiect, ediție Craiova – Andreea Melinescu