Ai fost la Teatrul ACT?

După cum știi, în ultima joi a lunii, Teatrul ACT din București joacă pe scena Teatrului pentru copii și tineret Colibri Craiova.

Ianuarie a început cu spectacolul intervenție, regia Radu Iacoban, iar ieri, 22 februarie s-a jucat Lungs, regia Nicolae Constantin Tănase.

Lungs începe cu doi actori la o masă, care îți captează atenția. Îți trebuie câteva secunde ca să te prinzi care este acțiunea. Este o poveste despre o relație modernă, un cuplu care, la un moment dat, își dorește un copil, dar pun în balanță tot felul de lucruri, gen cât de mult ar polua o nouă ființă umană și câte păduri ar trebui să planteze. E chiar o poveste cool, cu un final la care nu mă așteptam 😀

Nu mă apuc să vă povestesc firul narativ, ci o să dau copy & paste la descrierea spectacolului 😀 că poate o să vreți să îl vedeți și nu ar fi frumos să vă spun cum o să se termine …

Într-o perioadă marcată, la nivel global, de anxietate, terorism, stări meteo instabile și vremuri politice nesigure, un cuplu tânăr își dorește un copil. LUNGS este o poveste de dragoste, ușor dezechilibrată, tăios de onestă, amuzantă, tensionată și actuală. Vorbește despre o generație pentru care lipsa siguranței este un mod de a exista.

Textul LUNGS a fost desemnat în anul 2012 Cel mai bun text contemporan, Premiile Off West-End și nominalizat la categoria „Cel mai bun text de teatru”, Theatre Awards UK (2012).

Pe 29 martie, ora 19:00, nu trebuie să ratezi Absolut! cu Marcel Iureș, regia Alexandru Dabija. Eveniment Facebook aici.

Marile școli de film își învață scenariștii și regizorii să povestească. Să spună povești. Câți dintre noi au mai apucat să audă în copilărie povești spuse, nu citite? Poveștile s-au sfărâmat, s-au făcut praf și pulbere, s-au risipit în filme, texte de cântece și telenovele.
Polemic și terapeutic ne încercăm puterile cu periculoasa artă a spunerii unei povești. Și nu una oarecare. E vorba despre o poveste printre personajele căreia se află Dumnezeu, Moartea, Dracul… Oamenii care or să o asculte își vor aminti, pentru o vreme, că se poate vorbi despre lucruri mari și esențiale fără fasoane, cu umor și nepăsare.
După rolurile din ”Creatorul de teatru”, ”Ultima bandă a lui Krapp” , „Capra sau cine e Sylvia?” și ”Acasă la tata”, Marcel Iureș se întâlnește cu Ion Creangă. Pentru multă lume va fi o surpriză. Mai puțină lume va spune însă: ”Era și timpul!”

Alexandru Dabija

Iar pe 26 aprilie, ora 19:00 se joacă Constelații (+16 ani), regia Radu Iacoban. Eveniment Facebook aici.

Constelații are marea calitate de a sparge bariere. De a emoționa fără a fi lacrimogen, de a amuza fără a arata cu degetul. Avem un cuplu în toate variantele lui de eroare – un cuvânt greșit, o atitudine prea rece sau prea explozivă, nepăsare, infidelitate. Dar, spre deosebire de eșecurile din viață, cele de pe scenă se desfășoară în multivers, iar în realitățile lor diferite cei doi primesc mereu altă șansă.
Un el și o ea se întâlnesc. Mințile, corpurile, sentimentele lor converg, se complementează, se îmbină, se resping și, cel mai important, coexistă în timpuri și spații diferite simultan.
Textul lui Nick Payne este o partitură excelentă pentru actori și o provocare continuă pentru spectatori.

Radu Iacoban, regizor

Constelații a făcut puțină vâlvă și pe Instagram 😀

Dacă în București un bilet la Teatrul Act este 45-40 lei, la spectacolele jucate la Teatrul Colibri biletul este 20 lei, tocmai pentru a încuraja consumul de teatru de ăla bun. 😀

Biletele se pot procura de la agenția teatrului, de luni până sâmbătă, între orele 10:00 – 13:00 și 16:00 – 19:00, iar duminica, în intervalul 10:00 – 13:00.

Foto: Teatrul ACT

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.