Am vizitat Royal Botanic Gardens, Kew, la mijlocul lui martie și este unul dintre locurile mele preferate din Londra.
Kew Gardens este o grădină botanică situată în sud-vestul Londrei și adăpostește cele mai mari și cele mai diverse colecții botanice și micologice din lume. Grădina botanică a fost fondată în 1840 și cuprinde peste 30.000 de tipuri de plante.
Kew Gardens înseamnă: Parcul dendrologic (Arboretum), Davies Alpine House, Great Broad Walk Borders, Kew Palace, Kids’ Kew, Marianne North Gallery, Pagoda, Palm House (Casa palmierilor), Princess of Wales Conservatory, Shirley Sherwood Gallery, The Hive, Treetop Walkway, Japanese Gateway, Waterlily House, Temperate House, plus câteva muzee și sere în reconstrucție, pe care nu le mai precizez 😀
Un bilet de intrare este 14 lire pentru adulți și merită din plin :D. Am plecat dimineața spre grădină și am stat până la ora de închidere, 17:30. Timpul nu ne-a ajuns, în condițiile în care unele sere erau închise în luna martie, iar altele în renovare.
Ca să ajungem în grădină am luat metroul de la stația, Notting Hill Gate, de lângă hotel și am coborât la Kew Gardens Station, un drum ce a durat cam 30 de minute. Am luat linia verde de metrou, District, iar drumul a costat ceva mai mult decât o plimbare normală în zona centrală. Apoi am mai mers 15 minute pe jos până am ajuns în fața intrării. Dacă nu te pierzi prin străduțe poți să ajungi mai repede 😀
Din lista enumerată mai sus am putut să vizitez următoarele:
Davies Alpine House – o colecție de plante alpine ce mi-au plăcut la nebunie, plus că sera are un design modern din sticlă.
Pagoda – construcția a fost finalizată în 1972, fiind un cadou pentru Prințesa Augusta, fondatoarea grădinilor botanice de la Kew. În prezent, în anul 2018, acum, se află în reconstrucție. Pagoda este un turn octogonal cu zece etaje. Deși Chambers a studiat arhitectura orientală în China, când a proiectat pagoda a ignorat regulile. Pagodele ar trebui să aibă un număr impar de etaje, în mod tradițional șapte (mai degrabă decât zece), considerate a reprezenta șapte pași spre cer.
Palm House (Casa palmierilor) – când am intrat mi s-a aburit obiectivul foto, a durat 15 minute până când am putut să fac o poză. Casa palmierilor recreează clima pădurilor tropicale. Multe plante din această colecție sunt pe cale de dispariție în sălbăticie, unele chiar dispărute. Sera a fost construită în 1844 și este una dintre construcțiile cele mai recunoscute din Ken, care și-a câștigat statutul de cea mai importantă structură de sticlă și fier în stil victoriană din lume. Mi-au plăcut la nebunie scările din fier care te duc deasupra serei, iar gama de plante este grozavă.
Princess of Wales Conservatory – este o seră mare, împărțită pe zone climatice: zona uscată a tropicelor, zona umedă a tropicelor, zona plantelor carnivore, zona ferigilor și zona orhideelor. Preferata mea a fost zona orhideelor, poți vedea toate tipurile de orhidee, este pur și simplu superbă. Sunt o mare fană a cactușilor și agavelor, așa că pe locul doi se află zona uscată a tropicelor. Toate zonele sunt spectaculoase și deosebite prin specificul lor.
Treetop Walkway – poți atinge vârfurile copacilor, a fost super chiar dacă copacii nu erau verzi, cred că primăvara – vara este mult mai spectaculos, dar ai o senzație super când mergi la 18 m deasupra solului pe un pod ce are 200 m lungime. Ai o perspectivă frumoasă asupra pajiștii forestiere, o lume plină de păsări și insecte, licheni și ciuperci.
Japanese Gateway – grădinile japoneze sunt recunoscute în lumea întreagă, și în Craiova există una 😀 sunt deosebite prin stilul lor. The Japanese Gateway este împărțită în trei zone: grădina păcii – o grădină tradițională de ceai, grădina activității unde pietrișul și rocile simbolizează mișcarea apei și grădina armoniei – unde regiunile muntoase ale Japoniei sunt reprezentate de pietre și bolovani, printre care sunt amplasați arbuști.
Parcul dendrologic (Arboretum) – este o „bibliotecă vie” cu peste 14.000 de de copaci, reprezentând peste 2.000 de specii, unele fiind rare sau antice. Oamenii de știință estimează că acest parc dendrologic „trage” aproximativ 8,6 tone de dioxid de carbon din aerul londonez anual.
Dacă plănuiți să vizitați Londra, merită din plin să rezervați o zi doar pentru Kew Gardens.
XO | Andreea Meli