Craiova mea, a ta, a noastră :)

Casa de Cultură Traian Demetrescu a lansat provocarea bloggerilor de a scrie despre Craiova culturală, o provocare pe care mulți bloggeri au acceptat-o, printre care și eu.
O să încep prin a vă spune De ce iubesc Craiova? Pentru că am crescut în mijlocul evenimentelor culturale pentru cei mici, ca să le numesc așa, și vorbesc de perioada de glorie a Palatului Copiilor, vorbesc de expoziții de măști, arte plastice, sculptură, pe care le-am avut la Bibibliote Județeană încă de la 5 ani. Iubesc Craiova pentru toate picnicurile din Parcul Romanescu, pentru toate verile toride din jurul fântânilor muzicale. Am iubit Craiova chiar și atunci când m-am îmbrăcat în clovn, cu tot cu nas roșu, și am defilat de la McDonalds până la Mercur, de Zilele Craiovei.
Iar acum iubesc Craiova din ce în ce mai mult, pentru că este vie, este dinamică. Se întâmplă lucruri, devine un oraș agitat, însetat de titlul de Capitală Culturală Europeană, un titlu care cred că ar face mândru orice oltean.
În ultimul an Craiova s-a trezit la viață. Craiova s-a trezit la viață atunci când a reconstituit lupta de la Călugăreni în cadrul Festivalului Mihai Viteazu, s-a trezit la viață atunci când Păpușile au ocupat strada, s-a trezit la viață atunci când Robert Wilson a poposit în Bănie pentru a pune în scenă Rinocerii.
Sub deviza De văzut, de trăit și de povestit, vă recomand următoarele:
De văzutTârgul Meşterilor Populari, este o tradiție de familie să mergem în fiecare an și să completez colecția de obiecte populare, plus o turtă dulce și câteva alvițe. Târgul de Carte Gaudeamus – anul ăsta m-am plimbat printre cărți cam 3 ore. Festivalul Primăverii – pentru pasionații de flori. Dacă ai ratat Rinocerii, în iunie revine pe scena Teatrul Marin Sorescu, eu mă duc iar să îl văd. Noul Centru Vechi trebuie văzut și cu ocazia asta treci și pe la Festivalul de Film European, acum în mai.

De trăit:  fii „mare”, adult, și te duci la Teatrul Colibri, să vezi un spectacol de copii, precum Frumoasa din pădurea adormită, îți garantez că o să zâmbești ca un copil de 5 ani pe toată durata spectacolului. Să umbli hai hui noaptea prin muzee, că avem muzee :D. Dacă ești la liceu nu rata Competiția Tinereții, been there, done that și e una din cele mai drăguțe amintiri din liceu. Dacă încă ți se pare Craiova plictisitoare, muzică electronică te așteaptă În poiană la Palilula. Pictezi, fotografiezi și vrei să simți emoțile primului vernisaj, Casa de Cultura Traian Demetrescu o să te sprijine în acest demers. 
De povestit: după Festivalul Internaţional Shakespeare o să ai multe de povestit. I-am adorat pe cei de la Teatrul Globe din Londra și spectacolul lor Mult zgomot pentru nimic. Când păpușile ocupă strada știi că e treabă serioasă și anul acesta nu trebuie să ratezi Festivalul Puppets occupy street. De povestit o să ai și atunci când o să te plimbi prin oraș, probabil vei da peste niște graffiti foarte tari și o să vezi panourile electrice pictate genial.
Craiova Capitala Culturala Europeana 2021 poate fi o realitate dacă ieșim din case și tragem în piept puțină energie pe care orașul nostru o degajă.
Andreea Melinescu (Meli) 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.