Pe una dintre străzile laterale (Guldenhoofdstraat) ce duce în Grand Place se află micul muzeu de ciocolată, pe numele său: Museum of Cocoa and Chocolate sau Choco – Story.
Museum of Cocoa and Chocolate a fost înființat de două familii pasionate de ciocolată în anul 1998. În anul 2013 muzeul a avut în jur de 60.000 de vizitatori.
Intrarea în muzeu pentru adulți este 6 euro. Dacă plănuiești să îl vizitezi cât timp ești în Bruxelles verifică site-ul lor pentru a afla toate informațiile necesare ție.
Pe lângă vizita în muzeu, vei asista și la o demonstrație – cum se fac pralinele – și vei putea degusta ciocolată. Muzeul este destul de micuț, dar interesant, cu tot felul de obiecte din țările care produc fructul de cacao. Îl vei vedea și pe Manneken Pis sculptat în ciocolată. Cât despre degustare, o să adori biscuiții pe care îi vei pune sub jet-ul de ciocolată, o să îți placă la nebunie pralinele proaspete, care ți se topesc în mână și dacă papilele gustative te vor mai ajuta vei învăța să faci distincția între 4 tipuri de ciocolată – ciocolată albă, cu lapte, neagra 54 % și neagră 90% – după ce vei gusta din ele, plus că poți gusta și unt de cacao.
Ce am aflat despre ciocolată?
Istoria ciocolatei, pe scurt:
Olmecii, Mayașii și Aztecii sunt primele civilizații care cultivau arbori de cacao în America Centrală și de Sud. Potrivit credinței azteciilor, Quetzalcoatl, un zeu în forma unui șarpe cu pene, a fost cel care a adus arborele de cacao pe Pământ.
În Europa ciocolata a ajuns în anul 1502, în timpul celei de a IV – a călătorie a lui Cristofor Columb.
În 1518 Hernando Cortez folosea boabele de cacao ca o monedă de schimb. Prima băutură de ciocolată i-a fost servită de către Montezuma, însă băutura nu a fost apreciată, fiind prea picantă. Mai târziu a fost adaptată gustului european (au adăugat trestie de zahăr, vanilie, scorțișoară) și a devenit populară în coloniilor spaniole, în lipsa berii și a vinului. Mai precis 1528 este anul în care ciocolata „cucerește” Spania.
Ana de Austria, fiica regelui Filip al III-lea al Spaniei, a adus ciocolata în Franța în 1615, iar în Belgia ciocolata a apărut prima dată în Ghent, în 1635.
– 3,5 milioane tone = producția anuală de boabe de cacao
– 70% din producția de cacao din lume vine din Africa
– 90% provine de la producători mici (maxim 5 ha)
– 50% din consumatorii de cacao sunt în Europa
De exemplu, în 2008 consumul de ciocolată în kg/persone arăta astfel: în Germania 11,39 kg/persoană, Elveția 10,77 kg/persoană, UK 10,31 kg/persoană, Spania 3,30 kg/persoană, Japonia 2,15 kg/persoană.
Pralinele au fost inventate în Belgia, în 1912, de către farmacistul Jean Neuhaus. De altfel Neuhaus este unul dintre cele mai scumpe lanțuri de ciocolată, iar în februarie intenționez să vizitez magazinul fabricii din Bruxelles.
Rețeta pralinelor o aflați dacă vizitați muzeul 😉
[…] îți place ciocolata citește și articolul: Ce am învățat despre ciocolată de la `Museum of Cocoa and Chocolate` din […]