O zi în Liege, cel mai important centru economic din Valonia

Am vizitat Liege de două ori, o dată în perioada sărbătorilor de iarnă și o dată pentru a merge la cumpărături.

Cu 12 euro, dacă ai sub 26 de ani, în anumite perioade, poți să îți iei abonamentul de tren Go Unlimited. Cu el poți călătorii timp de 7 zile, nelimitat, oriunde pe teritoriul Belgiei. 
Trenul către Liege circulă din oră în oră, așa că sunt multe opțiuni. De obicei plec cu trenul de la ora 12:00. Până la Liege faci doar 1 oră, timp în care trenul mai oprește într-o singură stație, în Louvain. 
Imediat după ce o să cobori din tren, o să te impresioneze gara. Liege-Guillemins pe numele ei, este o construcție foarte modernă, pe mine mă duce cu gândul la o navă spațială. Uite o poză pe Instagram și alta poză mai jos.

De la gară până în centru faci 25 – 30 de minute pe jos. Drumul e simplu, vei trece pe lână un zgârie nori pe care îl vezi de la gară, faci stânga și urmezi cursul fluviului Meuse, iar după ce treci pe lângă al II – lea pod, faci stânga și încă câțiva pași și ajungi pe promenada de shopping, apoi în centru.

Până să ajungi în centru, poți să traversezi primul pod și să ajungi pe partea cealaltă a fluviului, să mergi mai puțin de un minut drept, după care faci dreapta și te oprești la shopping, unde este mall-ul. A doua vizită a mea în Liege a avut ca obiectiv cumpărăturile, sunt un fan al decorațiunilor interioare de la Primark, iar Home Primark nu este în Bruxelles.

Ca și arhitectură Liege e diferit de restul orașelor din Belgia, nu vezi atât de multe case tipice, ci vezi multe blocuri. Faptul că e străbătut de un fluviu îi dă un aer aparte, iar centrul e asemănător cu restul orașelor belgiene. 

Din categoria ce să vizitezi: Catedrala Saint-Paul, deschisă între 08:00 – 17:00, se află în centru (catedrala originală, Saint-Lambert a fost distrusă în timpul sec. al 18 lea, iar în locul ei au construit Catedrala Saint-Paul, la 10 – 15 minute distanță). Place Saint-Lambert este acum inima orașului, mai ales când se instalează un ecran gigant pentru a vedea meciurile de fotbal.

Perron, este simbolul libertății și independenței pentru locuitorii din Liege. Statuia o găsești în Place du Marche, o zonă cu baruri și restaurante. Statuia lui Perron pentru o bucată de vreme a fost mutată în Bruges, apoi s-a reîntors în Liege, după 10 ani, fiind adusă înapoi de Maria de Burgundia.

Informații utile: din oraș ca să ajungi la gara, și invers, poți să iei autobuzele: 1, 4, 25 sau 48, biletul fiind 1,90 euro sau 2,10 euro dacă îl cumperi din autobuz. Un bilet valabil o zi este 4 euro și 5 euro dacă îl iei din autobuz, iar un bilet de 3 zile este 8 euro. Ultimul autobuz pleacă în jurul orei 23:00.

Când vine vorba de mâncare locală, poți să încerci: salade liegeoise (bacon, boabe de fasole și cartofi), mitraillette (sandwich cu carne și cartofi prăjiți) și ca băutură, peket, o băutură alcoolică puternică, gen lichior. Cică cel mai bun loc unde să bei peket este La Maison du Peket, iar peket de ciocolată și flambant este foarte bun.

Andreea (Meli)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.