Jurnal de antreprenor: Mirajul primei luni de business (2)

Astăzi Facebook îmi amintește că acum 3 ani măsuram și planificam toate detaliile necesare pentru a comanda mobilierul florăriei 😀

În primul jurnal de antreprenor am zis că o să revin cu un articol despre mirajul primei luni de business, luna aia când vinzi aproape tot, încasezi o grămadă de bani și zici că așa va fi și luna viitoare, și peste două luni și peste trei luni și tot așa. Wrong thinking!

Deschiderea florăriei a avut loc pe 2 septembrie 2013. Deschidere ca la carte, zic eu, cu candy bar, șampanie, cu familia alături de mine, cu prietenii și cu alți cunoscuți alături. Uite albumul foto aici.

Toată familia a cumpărat ceva, unele rude chiar prea multe chestii, majoritatea decorațiunilor drăguțe s-au dus din prima. Familia, la deschidere, a gândit că trebuie să sprijine micul antreprenor 😀 Le mulțumesc :*

În cazul prietenilor, pentru majoritatea, ziua de deschidere este ziua în care vor intra în magazinul tău pentru prima și ultima dată. Ideea e că va dura ceva timp până când vei înțelege, dacă vei înțelege, de ce ei nu mai intră și a doua oară la tine în butic. Eu încă nu am înțeles, și acum îi rog să vină la un suc și nu vin. Zici că sunt o vrăjitoare în tărâmul otrăvit, nu că am o florărie super drăguță (așa zic clienții) unde te poți relaxa (asta zic eu). O să pun WiFi, poate atunci vin.

Faptul că nu vor cumpăra niciodată de la tine, asta e o chestie cu care trebuie să pleci din start, deși la început sigur va fi ceva de genul „fiecare prieten are o aniversare, trebuie să cumpere un cadou, o floare, din timp în timp”, bla, bla, bla.

Când îți deschizi un business, fără să vrei, în mintea ta te vei baza și pe prieteni/cunoștințe. Vei crede că ei vor fi clienții tăi la un moment dat pentru că „ne cunoaștem”. Nu, nu vor fi. Vor vorbi cu tine, probabil vei fi și vinovat pentru că nu faci un serviciu gratis sau va exista cineva mai bun decât tine sau cineva care e mai ieftin și alte mii de motive.

[PS: Să vezi cât o să râzi atunci când X îți zice că a găsit undeva mai ieftin, după ce le-ai făcut un preț special bazat pe criteriul prieteniei, și X se duce la o tarabă din colț și sfârșește cu o oribilitate de buchet, e priceless. Și după ceva timp X vine la tine și regretă puțin că nu a vrut să lucreze cu tine, ador momentele ăstea]

Există și excepții, există și prieteni/cunoștințe care te vor susține în business, există 😀 dar există într-un procent mic, iar în cazul meu sunt prieteni/cunoștințe la care chiar nu m-am așteptat.

Revenind, după deschidere, nu mai aveam multe decorațiuni, am comandat altele. Vine 15 septembrie. A fost ceva, pfff, nu m-am așteptat. Nu îmi venea să cred, că tocmai ce deschisesem, ce naiba, 14 și 15 septembrie au fost geniale. Între timp nu știam că florăriile stradale, tarabele, făceau de 30 de ori mai mult decât mine.

La sfârșitul lunii septembrie, în calculele mele de antreprenor cu vechime de câteva săptămâni, totul era genial. În stilul ăsta sigur, sigur nu avea cum să meargă prost, așa gândeam atunci.

Un eveniment de deschidere e bun, vei face vânzare și vei crede că așa va fi și luna viitoare. Totul va fi roz în prima lună. Magazinul tău va fi golit de către cei invitați la deschidere, cifrele de pe hârtii te vor ameți și vei crede că sunt bune, apoi încet, încet rozul va păli.

Am uitat să povestesc despre florile de la deschidere, flori pe care le-am ales cu mare atenție 😀 Preferații invitațiilor au fost trandafirii vuvuzelă, iar alstroemeria a fost o floare nouă pentru toată lumea. Becurile cu flori agățate și grădina verticală, cu iederă și spathiphyllum, au atras toate privirile. Anthurium, frezii, gura leului, floarea soarelui, eustoma au fost superbe. Primele flori comandate de la bursa Olandeză. Dacă mă uit acum la pozele de la deschidere, mi se pare totul ciudat, apoi mă gândesc că a fost acum 3 ani fără o lună și realizez că din punct de vedere al designului floral am crescut enorm 😀

În următorul Jurnal de Antreprenor nu am idee ce subiect să abordez, îmi vin prea multe în minte.

Andreea M.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.