Octav – primul film românesc care mi-a plăcut

Acum ceva timp am fost la premiera filmului Octav, în regia lui Sergiu Ioan Celebidachi, având în distribuție pe actorii Marcel Iures, Victor Rebengiuc, Eric Aradits, Alessia Tofan.

Nu eram o fană a filmelor românești, până să îl văd pe acesta. 😀

Nu mă pricep la recenzii de film și nici nu vreau să povestesc acțiunea, o să încerc să spun doar ce mi-a plăcut, trecând peste faptul că,  jumătate din timp,  toată sala avea lacrimi în ochi, filmul fiind presărat cu multe momente emoționante.

Octav te poartă într-o călătorie în timp, în frumoasa Românie interbelică, într-un conac aflat într-o zonă rurală desprinsă din povești. Decorul, vestimentația sunt detalii ce dau un farmec aparte peliculei. Cred că este printre puținele filme românești care îți arată o parte frumoasă a ceea ce a fost România înainte de perioada comunistă.

Octav este personajul principal, interpretat de actorul Marcel Iureș. Acum mi se pare de zece ori mai tare că într-un fel pot să îl numesc colegul meu :))) adică dacă joacă în Furtuna, spectacol de la Teatrul Colibri, automat suntem colegi :))

Octav, un om ajuns la vârsta a III – a, se întoarce acasă, după mulți ani, cu gândul de a vinde conacul. Aici este „asaltat” de zeci de amintiri din copilărie,  apare o fetiță, prietena sa  ce îl poartă în timp. Tranziția între prezent și trecut, călătoria în timp este minunată și extrem de emoționantă.

Am notat pe telefon un citat din film | în timp ce tatăl îl învăța pe micul Octav să cânte la pian, i-a zis așa: |

„dacă ți se pare că o notă nu o mai auzi, ea nu a murit, ea rămâne acolo în subconștientul tău. Dacă una din note se îneacă în amintirea ta, piesa își pierde tot echilibru. Privește viața ca pe o bucată de muzică. Fiecare eveniment este o notă, iar amintirea lui rezonanța acelei note. Dacă înlături o amintire, oricât de dureroasă ar fi, îți vei pierde tot echilibru.”

Mesajul pe care îl transmite filmul este acela că trebuie mereu să redescoperim bucuria de a trăi, trebuie să păstrăm copilul din noi viu, indiferent de greutățile pe care le întâlnim.

Este genul de film în care o să te regăsești, fie că ai 18 ani, fie că ai 50 – 60 de ani.

Cadrele din film și coloana sonoră sunt de nota 10+. Check the Facebook page.

În Craiova, premiera filmului a avut loc la Cinema Patria în compania lui Marcel Iureș, Alessia Tofan, personajul feminin pricipal – o fetiță super carismatică și Eric Aradits (care îl joacă pe Octav în copilărie), și el carismatic, doi copii simpatici foc, precum și a regizorului Serge Ioan Celebidachi.

Filmările au avut loc în perioada 21 martie – 30 aprilie 2016, la Câmpulung Muscel (unde se afla conacul) și la Buftea.

Filmul a fost selecționată în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Montreal, Canada, 2017, la secțiunea Focus on World Cinema.

Pe 6 octombrie urmează premiera în Cluj, iar pe 8 octombrie în Sibiu. Sunt curioasă când o să fie la București sau dacă va mai fi proiectat în Craiova, pentru că aș mai vedea filmul ăsta încă odată.

Foto: Adi Marineci | Sursă: facebook.com/filmul.octav

XO | Andreea Melinescu

Comments

comments

2 Replies to “Octav – primul film românesc care mi-a plăcut”

  1. Cum găsesc filmul nu imi da decât trailer ul la el

    1. Andreea Melinescu says: Răspunde

      Nu cred ca exista încă pe DVD 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.