Jurnal de antreprenor: august 2013, acum 5 ani (7)

Neoficial, Aprilica a împlinit 5 ani. Oficial, va fi pe 2 septembrie, pentru că atunci am deschis prima dată magazinul de flori și cadouri. Sunt super entuziasmată de cifra 5, dar, într-un fel, îmi amintește că am crescut, ca să nu zic îmbătrânit. Și tot mi se pare cool la 20 de ani să îți faci businessul tău, chiar dacă există riscul, în primă fază, să o dai în bară. Am povestit aici cum a început totul.

Pe pagina de Facebook a florăriei încă mai există fotografii cu primele aranjamente făcute, de prin 2012, cum e aranjamentul din fotografie. Când mă uit acum la el mă strâmb 😀 dar am fost tare mândră la aceea vreme :))

Publicată de Floraria April pe Miercuri, 20 Februarie 2013

August 2013.

A durat ceva timp până să aleg locația. După cum știți, nu a fost o alegere inspirată, poziționare proastă, dar compartimentarea apartamentului a fost super ok. O locație spațioasă, care îmi permitea multe, dar nu a fost să fie.

Al II – lea pas, după locație, a fost realizarea materialelor promo. Nu vreți să știți câte flyere am făcut, cu miile. Chiar ieri am aruncat o pungă plină. Mai mult de jumătate din ele nu au ajuns în cutiile poștale. Și asta este o idee proastă, cu flyerele în cutia poștală, dar pe vremea aia Facebook nu era așa cool sau cel puțin nu știam eu, publicitatea plătită era la început.

După ce ne-am mutat, aveam adresa scrisă pe toate flyerele, am încercat să o tai, se vedea oribil, așa că le-am păstrat într-o cutie. Mai am și câteva (zeci) cărți de vizită, tot cu adresa pe ele. Deci, un sfat, nu pune adresa pe materialele promo dacă vrei să printezi mii de bucăți.

Pe la jumătatea lunii august primisem primele decorațiuni. Îmi plăcea la nebunie să comand partea de „cadouri” a magazinului. Mare parte din tot ce am comandat la început s-a spart (am spart o grămadă de cilindri).

Cea mai frumoasă parte a fost organizarea deschiderii. Am ales florile cu cea mai mare grijă. Și amenajarea grădinii verticale, care trebuia să se extindă pe tot peretele, dar a rămas la 3 buzunare.

Perioada asta a fost una plină de entuziasm și multă alergătură. Nu m-am gândit niciodată că o să dau un șut pe lângă poartă, mereu mi-am imaginat că dau gol. Și cred că asta este o gândire sănătoasă, pentru că în momentul în care vei eșua nu vei putea să te ascunzi, să dispari de pe Pământ, ci  trebuie să mergi mai departe, te ridici, te scuturi și vezi ce poți să faci.

Tot ce mi-a rămas din primele luni de business este colecția mea de cărți de peisagistică și design floral, cărți comandate de prin America, ce acum stau prăfuite pe un raft, iar mama mă bate la cap să fac aranjamentele din ele și nu o ascult. Am rămas și cu o rată bancară :)), în ianuarie 2019 dau de băut pentru o să o termin #finally.

August 2018.

M-am întâlnit acum ceva timp cu prieteni care au fost la deschidere și nu știu cum a venit vorba, dar le-am zis că fac 5 ani și am primit reacții gen „nu are cum, parcă ieri am fost la deschidere”. Parcă ieri mi se pare și mie.

Am învățat multe și am cunoscut o grămadă de oameni minunați. Încă repet aceleași greșeli și încă mai îmi iau țepe. În rest, mă străduiesc cât de mult pot ca lucrurile să iasă cât se poate de perfect. Și uneori îi enervez pe toți cei din jur când mă uit la cele mai mici detalii și comentez că nu e bine :))

Important este să faci ceea ce îți place, numai așa vei putea lucra și 48 de ore fără somn. Când simți oboseala aia în tot corpul, dar continui, pentru că o faci cu pasiune.

Sper că o să depășim și cifra 10, deși, uneori, aș opta pentru varianta ușoară, aceea de a reveni la Bruxelles, în bula mea europeană.

Dar, momentan avem o mică petrecere de organizat în atelier, un festival care mă așteaptă și multe evenimente în timpul festivalului :)) deci nu cred că o să apuc să dorm în următoarele săptămâni.

Am în cap o rubrică nouă pentru blog, am făcut câteva filmări pentru ea, dar nu cred că se va concretiza anul acesta, până atunci Jurnalul de antreprenor îl găsești aici, nu mai știu ce am scris pe acolo :)), în septembrie, când oficial facem 5 ani vreau să încerc să fac o retrospectivă a tot ce s-a întâmplat în acest timp.

XO | Andreea Meli

Comments

comments

2 Replies to “Jurnal de antreprenor: august 2013, acum 5 ani (7)”

  1. I fell you. Totally. Desi eu nu am rata bancara. Eu am firma de organizari evenimente, nu florarie.

    1. Andreea Melinescu says: Răspunde

      😀

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.