Nu știu ce s-a întâmplat cu mine, dar ultima degustare de vin la care am participat a fost în noiembrie 2017. Nu am idee cum a trecut timpul … știu doar că în ultimul an toate degustările au coincis cu spectacolele Teatrului Act în Craiova, la Teatrul Colibri, și am optat pentru teatru (colegii mei trebuie să fie mândri de rândurile pe care le-am scris acum).
Luna aceasta, degustarea nu a mai coincis cu spectacolul de teatru, așa că joi am pornit spre Ribs House și am avut o întâlnire cu șase vinuri de la Domeniile Sâmburești. My type of date 😀
Cum zice Deliric:
„Mai beau doar un pahar și am să-ți torn și ție unul
Deși îl beau tot eu și vorbesc singur ca nebunul
Că eu-s cu ale mele între hârtii și o hârtie
Și tu ești pentru mine doar un vers din poezie
De mâine-o să fiu altfel, azi încă-s rupt din poze
Ca-n prima zi când te-am văzut și ți-am turnat un rose”
Și roze-ul de la Sâmburești e unul dintre vinurile mele preferate, dar de data acesta papilele mele gustative au fost încântate de Chardonnay în combinație cu brânza Havarti Castello.
Se spune despre Chardonnay de Sâmburești că este adevăratul rege al vinurilor albe, prin culoarea sa luminoasă galben-aurie. El devine memorabil datorită aromei tandre și discrete a vaniliei, a miresmei florilor de pomi fructiferi și onctuozității care persistă într-un gust înnobilat de migdale.
Eu vă spun că pe roll up-ul din spate scria „Un vin care înțelege femeile”. Atât. Nu e nevoie de nimic mai mult. Vin să fie. El să înțeleagă, că oricum după 6 pahare de vin nimeni nu mai înțelege mesajele tale. Nici tu.
Să vorbim puțin și despre brânză, legenda spune că brânza a fost descoperită întâmplător de un arab nomad. Trebuind, să plece în grabă prin deșert și-a luat cu el laptele proaspăt muls al unei oi. Neavând alt recipient a folosit stomacul unui miel sacrificat de curând.
După câteva ore de călărit prin soarele deșertului, s-a oprit să-și astâmpere setea. Între timp, sub influența căldurii, a mișcării cauzate de galopul calului și a enzimelor din stomacul mielului, laptele se transformase în zer și caș. Arabul nostru nu s-a complicat prea mult cu detaliile tehnice. A băut zerul și a mâncat cașul.
Havarti este o brânză din gama Castello și este delicioasă, în topul listei de brânzeturi pe care o să le cumpăr la următorul cheese bar. Este aromată și cremoasă și face o combinație genială cu vinul alb.
Vă vine să credeți, sau nu, dar mi-am luat și notițe în timp ce savuram vinul și brânza, și am învățat că există mai multe tipuri de sticle pentru vin, printre care:
- sticla burgundă, este folosită pentru îmbutelierea Pinot-ului şi Chardonnay-ului, având „umerii” cazuţi şi părţile laterale mai late;
- sticla bordoleză, cu „umerii“ săi puternic profilaţi, utilizată pentru îmbutelierea vinului Cabernet Sauvignon, Merlot sau Sauvignon blanc.
Acum, o să fac o pauză, o să scot albul din frigider, și îmi torn un pahar. Și în playlist merge clasica Vorbește vinul a lui Bitza.
Zece minute mai târziu uitai ce voiam să vă mai scriu … cred că voiam să zic că nu prea mă înțeleg cu vinurile roșii, taninul încă nu îmi este prieten.
A fost drăguț să mă reîntorc la o degustare din seria evenimentelor Branzeturi cum se… cuVin, organizate de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro.
Mi-am amintit…!!! Voiam să vă spun că am plecat acasă cu vinul și brânza preferată, pentru că am câștigat la tombolă! 😀
XO | Meli Andreea