Coasta de Azur: Eze și grădina sa exotică

Despre satul medieval Eze am vorbit aici și am promis că o să revin cu un articol despre grădina exotică, din vârful stâncii, care te cucerește instant.

Primele obiective, despre care mă documentez înainte de a pleca într-o nouă călătorie, sunt parcurile și grădinile botanice pe care pot să le vizitez, defect profesional, pentru că pierd mai mult de jumătate de zi explorând fiecare colț al grădinii, descoperind fiecare plantă și făcând tone de fotografii și video-uri.

Pe Coasta de Azur am ales să vizitez două grădini botanice, aceasta, din Eze, și cea din Monaco, ambele uimitoare. Sunt un mare fan al vegetației exotice, iar grădinile etajate, care îți oferă și o panoramă nemaipomenită, sunt visul oricărui peisagist.

Revenind la Grădina Exotică Eze, în 1949, pe timp de iarnă, zeci de bărbați cărau bolovani și pietre, urcându-le pe o cărare făurită printre rămășițele cetății medievale. Rene Gianton, primarul de atunci, aflându-se în mijlocul peisajului arid, a decis să realizeze o grădină botanică, cu ajutorul lui Jean Gastaud, părintele grădinii botanice din Monaco.

Filosoful Friedrich Nietzsche a găsit inspirația pentru cartea „Așa grăit-a Zarathustra” în Eze, urcând pe cărarea ce acum îi poartă numele. To Catch a Thief, regizat de Alfred Hitchcock, având în rolurile principale pe Grace Kelly și Cary Grant, a fost filmat aici.

Le Jardin d’Eze se poate descrie ca fiind un dialog cu lumea plantelor și cu orizontul, căile fiind punctate de 15 sculpturi realizate de Jean-Philippe Richard pentru a crea un itinerar artistic între poezie și botanică, fiecare statuie având un nume și o poezie dedicată. Sculpturile întruchipează femei, „zeițe ale Pământului”, descendenți misterioși ai lui Isis, pe care fenicienii îi venerau.

Sub ruinele castelului se află spații de contemplare, unde vizitatorii pot lua o pauză de la viața de zi cu zi, se pot relaxa, pot citi sau pot admira peisajul. Din când în când, dai și de mici cascade strecurate între poalele stâncoase, oglinzi de apă menite să aducă o notă de prospețime și să rupă tăcerea prin murmurul lor.

Eze deține o colecție impresionantă de cactuși și suculente. Grădina botanică deține suculente din Africa și America, adaptate la climatele aride, dar și suculente din zona mediteraneană sau din zona pădurilor tropicale. O plantă este suculentă atunci când stochează apă pentru a rezista secetei. O să întâlniți și o grădină cu opunția, zone cu agave, aloe, euphorbia și multe alte plante.

Un bilet de acces în grădină este 6 euro. Programul grădinii depinde de sezon, de exemplu în iulie, august, septembrie este deschisă de la ora 9:00 până la 19:30.

XO | Meli Andreea

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.