Jurnal de antreprenor: Acum trei ani pe vremea asta (3)

Nu am mai scris un Jurnal de Antreprenor din august 2016 (nasol, îmi zic eu acum în minte). Pe primul îl poți citi aici, iar pe al II – lea aici.

Facem o călătorie în 2014, luna martie – momentul în care am realizat că am ales o locație proastă pentru florărie, că m-am avântat prea mult și că ar trebui să îmi fac bagajele și să mă mut. La naiba! Adevărul e că un an de zile am evitat să zic că am eșuat. Suna nasol „am eșuat”, dar 3 ani mai târziu, în 2017, sunt împăcată cu verbul „a eșua”.

Acum, dacă stau să mă gândesc… planurile pe care mi-le făcusem când am deschis erau scoase din basme, adică era imposibil să se întâmple ce visam eu :)), dar nu știi în ce te bagi, din afară pare simplu și cred că majoritatea antreprenorilor se lovesc de asta.

„A fost o lecție scumpă” ador propoziția asta, chiar așa a fost, m-a costat  mult să învăț puțin despre gestionarea unei afaceri, să învăț că oamenii au mentalități ciudate, că nu trebuie să te bazezi pe prieteni, cunoștințe, etc., că publicitatea și recomandările sunt mână cerească și că totul necesită timp, mult timp. Încă mai învăț …

Deci, martie 2014, după ce am cumpărat sute de flori, că doar era 1-8 martie, o săptămână mai târziu am decis să schimbăm locația. Așa că pe 25 martie 2014 anunțam că Florăria April va deschide un nou sediu cu circuit închis. Noul sediu avea să fie în holul apartamentului, amenajat cu toată mobila florăriei, iar toată treaba mutându-se în mediul online și focalizându-se pe evenimente.

Uimitor, dar treaba a mers în online. După prima publicitate plătită pe Facebook, cred că a fost de 50 lei, am încheiat un contract. Era ceva de genul „am stat 7 luni într-un loc unde am plătit chirie de 30 de ori mai mult, timp în care am semnat 3 contracte de nunți (fără să punem la socoteală buchetele/aranjamentele și decorațiunile vândute) și acum cu 50 de lei am deja un contract.”

Problema e că totuși trebuie să te întâlnești cu oamenii, cu unii m-am întâlnit la sediu (ca să zic așa) cu alții am ieșit la o cafea sau la un suc. E puțin ciudat… pe unii i-am pierdut pentru că li se părea dubios să vină într-un bloc, la etaj să discute despre florile de nuntă / botez.

În iarna lui 2014 am fost iar la Târgul de Crăciun și am vorbit la Digi24 Craiova, Recrutat in Oltenia, despre afacerile de sezon și acum observ că nu mai merge înregistrarea de pe site. 🙁

În martie 2015, un prieten și-a făcut firmă de curierat pe bicicletă șiiiii (excited mood) în perioada 1-8 martie 2015 am livrat flori pe bicicletă. Uite 4 poze: aici, aici, aici și cea de sus din articol. Cred că a fost unul dintre cele mai drăguțe lucruri pe care le-am făcut 😀 Toată lumea a fost super încântată de idee și îmi pare rău că nu am reușit și acum, în 2017, să mai fac asta.

Tot în 2015 am îmbrăcat și un manechin în flori în Centrul Vechi (un articol aici), am avut un magazin online de handmade-uri, am făcut câteva concursuri pentru bloggeri. A fost un an bun 😀

Aveam de gând să caut un alt sediu și să deschid undeva prin 2015, însă în vară am aflat că plec la Bruxelles pentru 6 luni, așa că din octombrie 2015 până în februarie 2016, April a intrat într-o pauză, aici în România, pentru că la Bruxelles am participat la tot felul de evenimente, expoziții și am încercat să fur puțină meserie de la designerii florali de acolo.

 Acum, ne găsiți pe Dezrobirii, nr. 68, de la 15:30 în general, pentru că în prima parte a zilei am alt job 😀

XO | Andreea

Comments

comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.